La filial de distribució d’energia elèctrica del grup Estabanell és l’única empresa catalana que participa en el projecte i desenvoluparà 4 dels 5 demostradors de Catalunya.

El projecte S2F, aprovat pel Ministeri per a la Transició Ecològica, desplegarà 28 pilots a Espanya per millorar l’eficiència de la xarxa i accelerar la transició energètica.

Anell, la filial de distribució d’energia elèctrica del grup Estabanell, tindrà un paper clau en el projecte ‘Solucions de flexibilitat en xarxes de distribució’ (S2F), liderant el desplegament a Catalunya amb quatre demostradors, dels cinc previstos al país, en municipis del Vallès Oriental i Osona. Esdevé, així, l’única empresa catalana que participa en aquest banc de proves regulatori que posarà a prova els mercats locals de flexibilitat per resoldre congestions imprevistes, garantint l’estabilitat de la xarxa i reduint els costos d’infraestructura elèctrica pel conjunt de la societat.

El projecte S2F, aprovat i finançat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), reuneix les principals distribuïdores elèctriques de l’Estat i l’operador del mercat elèctric OMIE per implementar serveis de flexibilitat que permetin adaptar el consum i la generació a les necessitats de la xarxa. Aquest enfocament permetrà reduir congestions, millorar l’eficiència de les infraestructures elèctriques i accelerar la descarbonització de l’economia.

 

Anell: quatre demostradors per un futur més flexible

Anell desenvoluparà 4 dels 5 demostradors previstos a Catalunya, sobre la seva pròpia xarxa de distribució d’energia elèctrica als municipis de Granollers, l’Ametlla del Vallès, Bigues i Riells i Sant Pere de Torelló. D’aquesta manera, aportarà el coneixement adquirit a partir de projectes d’innovació pròpis i desenvoluparà noves solucions basades en tecnologies innovadores per millorar l’eficiència i la resiliència de les xarxes de distribució.

 

Una col·laboració per a la transició energètica

El projecte S2F compta amb la participació d’una ampla coalició d’agents del sector elèctric, incloent-hi altres distribuïdores de l’Estat, associacions dels sector, l’operador del sistema (OMIE) i un soci acadèmic.

Els 28 demostradors es desplegaran en d’altres territoris de l’Estat com Galícia, Madrid i el País Basc, i permetran analitzar diferents casuístiques tècniques i normatives per garantir la viabilitat del model de flexibilitat dels mercats locals de capacitat en el futur.

Aquesta iniciativa està alineada amb els objectius de la Unió Europea, que en directives com la UE 944/2019 impulsa l’ús de serveis de flexibilitat per afavorir una integració més eficient de les energies renovables i una transició energètica accelerada. El banc de proves regulatori (sandbox) permet experimentar en entorns reals abans de la implementació definitiva de noves normatives, assegurant un aprenentatge pràctic i una millor adaptació a les necessitats del futur sistema elèctric. I, a lhora, busca optimitzar la integració d’energies renovables, autoconsum, vehicle elèctric i emmagatzematge.