L’empresa instal.la fins a 10 caixes-niu per proporcionar nous llocs de reproducció al mussol comú (Athene noctua) en punts claus de la seva línia elèctrica entre els municipis d’Hostalets de Balenyà i Tona, sota l’assessorament de l’entitat.

 

Anell, l’empresa distribuïdora d’energia elèctrica del grup Estabanell, hem arribat a un acord amb el Grup de Naturalistes d’Osona, delegació comarcal de la Institució Catalana d’Història Natural (GNO-ICHN), per promoure la conservació del mussol comú a la zona sud de la Plana de Vic en la que l’entitat ha detectat la manca de llocs on fer niu per la reproducció d’aquesta espècie, amenaçada a nivell català.

Aquest acord farà possible que els nostres equip tècnics del territori instal·lin fins a 10 caixes-niu, facilitades per GNO-ICHN. A més a més, aquests espais de cria s’han ubicat en suports concrets de la línia elèctrica entre els municipis d’Hostalets de Balenyà i Tona, amb el vistiplau i l’assessorament de l’entitat osonenca. Avui dia, s’han instal·lat 3 caixes i, la resta, es farà quan s’acabi la collita de cereals d’enguany, que es preveu que serà cap a finals de juny.

A partir de la instal·lació d’aquestes caixes-niu, GNO-ICHN podrà fer seguiment i monitoratge del seu ús. El tipus de caixa niu instal·lat es un nou model que es preveu que pugui ser mixta; òptim tan per mussol comú (espècie objectiu del projecte) com pel xoriguer comú (Falco tinnunculus), com per altres espècies també protegides per la normativa catalana i estatal: puput, xixella, gaig blau. Cal esperar que a partir de la primavera que ve ja es puguin detectar les primeres ocupacions de les diferents caixes-niu instal·lades. Seria una sorpresa que enguany ja hi pogués haver alguna ocupació per part del mussol comú com per alguna de les altres espècies.

 

 

Posant especial atenció a la conservació de l’avifauna amenaçada

El Grup de Naturalistes d’Osona-ICHN (GNO) treballa des de fa anys en l’estudi i la conservació de la biodiversitat dels espais agrícoles d’Osona, desenvolupant diferents projectes per tal d’afavorir l’increment de la biodiversitat dels ambients agraris a les zones de plana de la comarca d’Osona. En aquests projectes s’hi fan estudis i actuacions per a la protecció del rapinyaires nocturns, com són l’òliba, el mussol banyut, el duc i el mussol comú, espècies pròpies dels ambients oberts i agrícoles de la Plana de Vic i que es troben considerades com a “vulnerables” segons el Decret 172/2022, del Catàleg de fauna salvatge.

En aquest sentit, Anell promovem actuacions concretes per la protecció de l’avifauna, amb iniciatives pròpies i alienes, en la nostra xarxa de distribució d’energia elèctrica, d’acord amb la normativa vigent i el seu compromís amb aquelles iniciatives que contribueixen al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el sí de la seva activitat. En aquest cas, especialment a l’ODS 15, que fa referència a la vida d’ecosistemes terrestres.

Aquesta primera col·laboració obra la porta a futures actuacions en altres línies propietat de l’empresa en altres zones d’interès per a la conservació de l’avifauna amenaçada pròpia dels ambients agrícoles.